הוועדה הבוחנת נגד הכנסת: על רקע יוזמות החקיקה שמטרתן להיטיב עם המתמחים במשפטים שלא עברו את בחינות ההסמכה, התפטרה אתמול הוועדה הבוחנת בלשכת עוה"ד בשל מה שהגדירה "מהלך המביע אי אמון בעבודתה". הלשכה גיבתה את ההחלטה ותקפה את המהלכים: "מדובר במחטף המונע משיקולים זרים ופסולים לחלוטין"
הוועדה הבוחנת של בחינות ההסמכה בלשכת עורכי הדין הודיעה אמש (ב') על התפטרותה מתפקידה, כאות מחאה על מה שהגדירה "המחטף בכנסת שמוביל להעניק פקטור למתמחים". הרקע להתפטרות בתקנות שהעבירה לאחרונה שרת המשפטים שקד, המסמיכות את הוועדה להעניק תוספת ניקוד ("פקטור") ע"פ מדדים שנקבעו בתקנה וכן הצעות חוק שעברו אתמול בכנסת בקריאה טרומית, שמטרתם להוריד את ציון המעבר בבחינה באופן גורף ואף רטרואקטיבי ביחס לבחינות עבר. מדובר במספר הצעות חוק של חברי כנסת שהתגייסו לטובת המתמחים, ובהם ח"כ אמיר אוחנה, ח"כ אוסנת מארק, ח"כ אחמד טיבי ואחרים.
בעקבות האמור, התכנסה אתמול הוועדה, המורכבת משלושה שופטים מכהנים ובראשם יו"ר הוועדה שהוא סגן נשיא בית משפט מחוזי, אנשי אקדמיה ופרקליטים בכירים, על מנת לדון במשמעויות התיקון האמור ובהשלכותיו. על פי הודעת הועדה, "במהלך זה, שהוועדה הופתעה ממנו ולא הייתה שותפה לו כלל, יש כדי להשמיט את הבסיס המקצועי של עבודתה. כמי שאמונה על עריכת בחינת ההסמכה ורמתה המקצועית, שמטרתה להבטיח את איכות הבאים בשערי המקצוע והעוסקים בו, הוועדה רואה במהלך זה הבעת אי אמון בעבודתה".
לקבלת עדכוני חדשות, פסיקה וחקיקה ישירות למייל, לחץ כאן
לשכת עורכי הדין מצדה, גיבתה לחלוטין את החלטת הוועדה הבוחנת ותקפה בתגובה את מהלכי החקיקה המתגבשים: "לאחר פיזורה של הכנסת נעשה היום מחטף שטרם נראה כדוגמתו בלחץ מתמחים שטוענים כי התפקדו למפלגות הגדולות. מספר חברי כנסת בכירים, ובהם יושבי ראש ועדות, פעלו במהלך כל היום לאשר בקריאה טרומית הצעת חוק תוך התעלמות בוטה וחסרת תקדים מכל הליך חקיקה ראוי ותקין. חברי הכנסת המונעים אך ורק משיקולי פריימריז פוליטיים, בחרו לעצום עיניים ולהתעלם מפסיקות משפטיות חד משמעיות וברורות שניתנו בבתי המשפט המחוזי, העליון ובג"ץ. כל הערכאות המשפטיות המכובדות הללו דחו על הסף את דרישות המתמחים לקבלת פקטור, אך חברי הכנסת מבצעי המחטף, בחרו להתעלם מפסיקותיהם המנומקות של השופטים".
עוד כתבה הלשכה: "לא ייתכן ולא יעלה על הדעת שלאחר ששרת המשפטים, בשיתוף הלשכה והוועדה הבוחנת ניסחו שורת הקלות לנבחנים, ולאחר התייחסותן של שלוש ערכאות משפטיות לסוגיית הפקטור, יבוצע מחטף לאחר פיזור הכנסת, מחטף המונע משיקולים זרים ופסולים לחלוטין. למען הסר ספק, לשכת עורכי הדין לא תכיר בחקיקה זו, גם אם תעבור בכנסת ותעביר את העניין להכרעתו של בג"ץ".
בנוסף, לפני מספר ימים שלח מנכ"ל הלשכה מכתב ליועמ"ש הכנסת, עו"ד אייל ינון, בו הפציר בו למנוע את מהלכי החקיקה המתגבשים: "הניסיון להביא באמצעות וועדת ההסכמות הצעת חוק שהונחה על שולחן הכנסת ולהעבירה בהליך מזורז הינה מחטף שאין לאפשר אותו", כתב מנכ"ל הלשכה. "השימוש בוועדת הסכמות, ערב בחירות ולאחר שהכנסת הצביעה על פיזורה, לא יכול לשמש כדרך עוקפת לחקיקת חוקים שיש להם משמעות והשלכות רחבות, ובוודאי כאשר חקיקה זו אינה דחופה או נדרש באופן המחייב חקיקתה קודם לפיזור הכנסת... בכל הכבוד, יש גבול לתעמולת הבחירות שחברי כנסת מבקשים לעשות על חשבון הציבור. חוק המקנה פקטור לנבחנים שלא עברו את הבחינה משמעו הכשרת עשרות ו/או מאות מתמחים שלא עברו את הרף המקצועי הנדרש לקבל את הרישיון לעסוק בעריכת דין. מדובר ברף שנקבע כעל ידי ועדה שבראשה 3 שופטים מכהנים ולא ניתן להתעלם ממנו רק משום שזה יכול לקדם את בחירתו בפריימריז של חבר כנסת כזה או אחר".
במקביל פתחה הלשכה בקמפיין תקשורתי שכותרתו "הורדת רף בחינת ההסמכה מסכנת את הציבור", ובו נאמר "היית רוצה שינתח אותך רופא שח"כים סידרו לו פקטור בבחינות ההסמכה?" וכהשוואה – "היית רוצה שייצג אותך עורך דין שח"כים סידרו לו פקטור בבחינות ההסמכה?".