עובד אל על ששימש כחשב בנציגות ברומניה גנב כספים מהחברה ולא דווח על הכנסות בסך של כ-400 אש"ח. העובד ניצל את האמון שניתן בו כמי שעבד שנים רבות בחברה כעובד בכיר וכחשב, ואת נגישותו לכספים ולספרי החברה. המניע למעשים היה בצע כסף, כשלטענתו התקשה לעמוד בפיתוי ובקלות השגת הכספים
גזר דינו של נאשם שהודה במסגרת הסדר טיעון והורשע בעבירות של גניבה בידי עובד, מרמה והפרת אמונים בתאגיד, ריבוי עבירות של רישום כוזב במסמכי תאגיד, לפי חוק העונשין, ובעבירה של מרמה עורמה ותחבולה לפי סעיף 220 (5) לפקודת מס הכנסה. חברת אל-על הקימה, משרד שייצג את פעילותה ברומניה, בו הועסקו עובדים ישראלים ועובדים מקומיים. בנציגות התנהלה פעילות עסקית, ניהולית וכלכלית עצמאית, הכוללת, בין היתר, שירות לקוחות, מכירת כרטיסי טיסה ומכירת שטרי מטען היוצאים מהמדינה. הנתונים הכספיים שנרשמו בספרי הנהלת החשבונות של הנציגות אוגדו לנתונים החשבונאיים של אל-על בישראל. המעורבים העיקריים כוללים את הנאשם, שעבד בחברת אל-על החל משנת 1986. בשנים 1999 - 2014 שימש הנאשם כחשב של הנציגות ובהמשך שימש כחשב מטעם החברה גם בנציגויות אל-על ברוסיה ובפולין. בשנים 2007 - 2013, מתוקף תפקידו, היה הנאשם בעל יכולת השפעה, במישרין ובעקיפין, על נושאים כלכליים הקשורים בהנהלת החשבונות של הנציגות. כך, היה אחראי לאישור פעולות תשלום ושכר עובדים, אחראי על הרישום החשבונאי של הנציגות, אחראי על הממשק החשבונאי של הנציגות למערכות החברה בארץ ובעל זכות חתימה בחשבונות הבנק של הנציגות. הנאשמת 2 -ויצמן שימשה כמנהלת אדמיניסטרטיבית של הנציגות, ונאשם 3 - ליבושור שימש כנציג הטכני במטה אל-על ברומניה, וכמנהל הנציגות לתקופה מסויימת, במקומה של ויצמן. במספר מקרים, לבקשת הנאשם, העבירה אליו ויצמן כספי עסקאות מזומן שהתקבלו מלקוחות שונים. על מנת להסתיר את גניבת הכספים, ערך הנאשם רישומים כוזבים. בנוסף, בשנים 2007 – 2012 פעל הנאשם, באמצעות חשבון הבנק הפרטי של ליבושור, במטרה לגנוב כספים, והורה לרשום בכזב בספרי הנציגות שהעברות הכספים הן בגין מקדמות שכר. עוד גנב הנאשם מאל-על סך של לכל הפחות 10,000 אירו, כדי להחזיר הלוואה שנטל. על מנת להימנע מתשלומי מס כדין הסתיר הנאשם מהרשויות בארץ את תקבולי הגניבה באופן שיטתי ומתמשך, לעתים תוך ביצוע רישומים כוזבים בספרי החברה. סך ההכנסות שלא דווחו לרשויות המס על ידי הנאשם בשנות המס 2007 – 2013 היו בהיקף של כ- 400,000 ₪.
המדינה טענה כי מדובר בפרשה חמורה בה הנאשם ביצע מגוון עבירות בעת שכיהן כחשב מטעם חברת אל על, תוך שניצל את מעמדו בחברה ואת יכולות השפעה על נושאים כלכליים בנציגות אל על ברומניה. הנאשם גנב סכום של כ- 400 אלף ₪, ולא השיב דבר.
ב"כ הנאשם ציין כי מדובר בנאשם כבן כמעט 74 שעבר עינוי דין משמעותי לאורך כמעט 8 שנים עד להגשת כתב האישום.
כב' השופטת ד' מרשק מרום פסקה כי מעשיו של הנאשם פגעו במספר ערכים מוגנים, כשהערך המוגן המרכזי שנפגע מקורו בעבירה של גניבה בידי עובד, שפוגעת לא רק במעביד מסוים, אלא במערכת יחסי עובד מעביד באשר היא. הנאשם פגע בערך המוגן בעוצמה גבוהה, כאשר שימש בתפקיד שבמהותו כרוך בעיסוק בנושאים כלכליים הקשורים בהנהלת החשבונות של הנציגות, כעובד בכיר וכחשב של נציגות חברת אל-על במספר מדינות, וניצל את האמון שניתן בו כמי שעבד שנים רבות בחברה. מדובר במסכת ארוכת שנים של גניבה ממעביד, הכוללת תכנון קפדני ומורכב, תחכום ותעוזה. הנאשם גנב מכספי החברה, בשנים 2012 - 2013, סך של כ- 65,930 אירו במזומן, שהתקבלו ממכירת כרטיסי טיסה שלא הופקדו בחשבונות החברה, ועל מנת להסתיר את הגניבה ערך רישומים כוזבים. במהלך תקופה של 5 שנים, הנאשם ביצע מעשי גניבה, תוך מתן הוראות לעובדת מקומית בנציגות, אשר העבירה כספים לחשבונו הפרטי של נאשם 3, כספים שלא היה זכאי להם, ואשר נרשמו כמקדמות שכר. כך, עברו לחשבונו של נאשם 3 כספים בשווי של כ – 45,000 ₪, ונאשם 3 העבירם לנאשם. אישום זה גם הוא ממחיש תכנון של מזימה מורכבת למדי מכספי החברה, באמצעות רישומים כוזבים בספרי הנציגות ברומניה, תוך שימוש בעובדים אשר נשמעו להוראותיו של הנאשם. בנוסף, על פני כ- 3 שנים, הנאשם הורה לעובדת המקומית בנציגות להעביר סכומי כסף בעילה כוזבת של ביטול כרטיסי טיסה אל חברו של הנאשם - איש עסקים ברומניה אשר נהג לטוס באופן תדיר בחברה, והורה לה לרשום בכזב בספרי הנציגות כספים אלו כהחזר עבור ביטול כרטיסים. כך, נגנבו כספים מהחברה בסך של כ - 10,000 אירו. הנאשם הסתיר את הכספים באופן שיטת ומתוחכם כאשר סך ההכנסות שלא דווחו לרשויות המס במשך תקופה של 6 שנים היו בהיקף של כ- 400 אלף ₪.
בהמשך לאמור, נקבע כי התנהלותו של הנאשם מלמדת על תכנון קפדני ופעילות מרמתית לאורך שנים, בעודו בתפקיד בכיר של חשב, כשהנגישות לכספים ולספרי החברה והנציגות מצויה במהות תפקידו והוא ניצל את האמון שניתן בו, הכל תוך הפעלתם של עובדים אחרים בחברה. הנאשם היה הדומיננטי בכל האישומים, המושך בחוטים והנהנה מכספי הגניבה, תוך מתן הוראות לעובדים מקומיים בחברה על מנת להוציא אל הפועל את מעשי המרמה המתמשכים. לחברה נגרמו נזקים כספיים משמעותיים ממעשיו של הנאשם, אם כי את חובותיו לרשויות המס הסדיר לפני הטיעונים לעונש. מהתסקיר עולה, כי המניע למעשים היה בצע כסף לשמו, כשלטענתו התקשה לעמוד בפיתוי ובקלות השגת הכספים והיכולת להשיג כך רמת חיים גבוהה. הנאשם הסדיר את חובותיו למס הכנסה והסיר את המחדל בהתאם להסדר הטיעון. בנוסף, הוגש הסכם סיום עבודה עם החברה, כשלטענת ב"כ הנאשם הושבו לידי החברה כ- 200 אלף ₪ מעצם שלילת כספי הפיצויים, אך אין ראיות לכך שמלוא סכום הגזלה הושב לחברה. לאור הנסיבות החמורות של ביצוע העבירות, יש ליתן מעמד בכורה לאינטרס הציבורי, ואין מקום להעברת מסר סלחני. עם זאת, ניתן ביטוי מסוים לחלוף הזמן הרב מאז בוצעו העבירות.
לסיכום, על הנאשם נגזרו מאסר בפועל בן 14 חודשים, ו קנס בסך 230,000 ₪.
המאשימה יוצגה ע"י: עו"ד כהן: עו"ד נהון; הנאשם יוצג ע"י: עו"ד מתן סדן
ת"פ 18844-11-20